Krigen i Armenien og dens konsekvenser.

Sidste nyt fra Vardenis -afslutning af vores projekt

Sidste nyt fra 2023 og 24.

I løbet af året 23 har vi alle fulgt med i den forfærdelige udvikling der har været i området og den folkevandring eller folkemord der er igang, og hvor omkring 120.000 mennesker er flygtet til Armenien.

I august 2023 hørte vi igen fra Vardenis. En meget trist orientering. Hun meddelts os, at de forventede at centret måtte lukke efter 26 år, og nu hvor behovet aldring har været større.

Flere Ys Men`s Clubber har reageret på dette, også os. Styret af Aulum klubben, vil der blive  sendt ca. 5000 kr. hver måned til Vardenis. Vi har sendt penge til Aulum og vi følger Vardenis på deres Facebook side og tilsyneladende overlever de indtil videre.  

Sidste nyt december 2022.

I december 2022 besluttede klubben at sende at sende yderligere 22.000 kr. samt resten fra indsamlingen fra 2021 kr. 8.000  til Vardenis. 

Da krigen fortsat raser er behovet stadigt meget stort. 

Afslutning af vores projekt i 2021.

I foråret 2021 besluttede vi at lave en indsamling til fordel for krigsramte børn i Armenien.

Vi udsendter en ansøgning til andre Y`s Mens Klubber og nogle private personer. Vi  modtog ialt kr. 103.894 kr. som er sendt videre til Armenien i juni og september måned.

Vi har fået meget positiv omtale af projektet, dels i Region Danmarks nyhedsbrev, deres hjemmeside og via lokale dagblade. Projektet er også omtalt nedenfor på denne hjemmeside.

I oktober måned udsendte vi en tak til alle som har støttet projektet.

Efter flere kontakter med Vardenis i Armenien, har vi fået bekræftet at pengene er gået til det formål som vi ønskede, og børnehuset er kommet godt igang igen.

Sidste nyt fra Vardenis - november 2021

Varditter Hambardzumyan fortæller at situationen fortsat er meget vanskelig. Jeg ønsker ikke at skabe en slags grædende billede hele tiden, men vi har en situation, der ikke har stabiliseret sig i løbet af det sidste år. Vi tænker kun på faren for en fornyet krig. I går blev beboerne i de omkringliggende landsbyer evakueret igen, Der er ofre, fanger, sårede. Vores fjende ønsker en "korridor til en anden broderstat", de ønsker at beslaglægge det sydlige Armenien for en forbindelse direkte med Tyrkiet, så angrebene er genoptaget. Det tidligere udviklingsland er blevet et slags helvede. I dag ved vi endnu ikke, hvad der så skal ske. Og sådan lever vi hver dag.

Breve fra Armenien oktober 2021

Seneste nyt

Første billede.

Tsaghik er mor til Hayrapetyan. Familien har siden 2013 boet i landsbyen Karvachari i  Artsakh. Manden deltog i krigen i 2020 og resten af familien blev deporteret til Vardenis.

Min lille dreng begyndte at deltage hos KFUM. Først var han meget aggressiv og bange, han lyttede ikke til nogen, men nu er han rolig. Nu drømmer vi kun om fred og jeg vil takke alle for den hjælp vi har modtaget. Vi kan nu genopdage os selv og vende tilbage til livet.

Andet billede.

Mit navn er Manvel Minasyan, jeg er 14 år gammel, og min søster Mariam Minasyan er 11 år gammel. Min far er Kamo (Mosh) Minasyan deltog i den fire dage lange krig i Artsakh i 2016 og igen i september 2020. Billedet, som min søster og jeg holder i vores hænder, viser min far, der døde den 2. oktober 2020. Han dækkede og reddede to andre unge soldaters liv fra granatsplinter med sin egen krop.

Min søster og jeg besøger nu KFUM i Vardenis. Vi får mange nye venner. Vi lærer meget og vi elsker vores lærer Sirusik Saghatelyan. KFUM har bragte os ud af den stress; som gav os en ulidelige hverdag. Min drøm er nu, at få en god uddannelse af hensyn til moderlandet og min afdøde far. 

Tidligere nyt fra Armenien.

I april i år skrev vi til jer om hjælp til støtte for krigsramte børn i Armenien.

Vi vil starte med at sige rigtig mange tak for jeres meget venlige bidrag.

Projektet er nu gennemført og i alt har vi modtaget 102.000 kr. – et beløb som vi på bevægelsens og egne vegne er meget stolte af.

KFUM i Vardenis oprettede en særlig konto i ACBA CREDIT AGRICORE Bank og pengene er overført hertil.

Selve projektet blev igangsat på grund af krigen mellem Azerbajdsjan og Armenien i efteråret 2020. Krigen er slut, Armenien måtte kapitulere og har efterladt en befolkning der føler sig nedværdiget og forladt og et samfund der er meget fattigt, i dårlig social og økonomisk tilstand og med meget dårlige fremtidsudsigter.

I byen Vardenis blev alle børn, kvinder og ældre evakueret under krigen, men er nu flyttet tilbage.

KFUM genåbnede sit børnehus omkring den 1. april i år.

Projektet der blev igangsat, omfatter 42 børn der er flygtet fra enklaven Nagorno-Karabakh  der er befolket med kristne Armenier, og beliggende inde i det muslimske Azerbajdsjan.

Børnene er i alderen fra 4 til 12 år og får mad, tøj og undervisning hos KFUM. De er indtil videre indkvarteret i byen, men er hele dagen hos KFUM.

KFUM forventer at ordningen kan køre op til 2 år for gaven fra Y-Men i Danmark.    

Vi har fortsat jævnlig kontakt med lederen hos KFUM Varditter Hambardzumyan som fortæller at situationen fortsat er meget vanskelig. Helt almindelige mennesker stjæler og røver fra hinanden i desperation på grund af sult og nød.

Endnu engang rigtig mange tak for jeres støtte som vi har fået fra klubber, Region Danmark og private personer.

 

Vardenis KFUM i Armenien - krigen og dens konsekvenser

I april måned igangsatte klubben en indsamling for hjælp til ofrene i den ulykkelige krig.

Vort budskab er blevet godt modtaget og vi har fået rigtig mange positive henvendelser.

Vi har været i kontakt med Vardenis mange gange og situationen er fortsat meget kaotisk.

KFUM Vardenis åbnede igen pr. 1. april.

Penge fra os vi blive rettet mod meget dårligt stillede familier og især mod ca. 42 børn i alderen fra 3 – 6 år. De vil blive tilbudt et dagligt måltid mad, tøj og andre livsfornødenheder.

Primo juni har vi sendt 65.000 kr. og med et tilsagn om mere. Med dette forventer vores samarbejdspartner at programmet kan gennemføres i en længere periode.

Fra Horsens klubben og fra Vardenis, skal der lyde en stor tak for de modtagne donationer.   

Klubbens samarbejdspartner i Vardenis har i de sidste måneder været udsat for nogle voldsomme begivenheder.

Den 9. november 2020 måtte det lille kristne land Armenien kapitulere i en 6 ugers konflikt med den muslimske nabo Azarbajdsjan om den omstridte region Nagorno – Karaback.

Byen Vardenis er beliggende 20 kilometer fra grænsen. Som konsekvens af krigen, blev alle kvinder, børn og ældre tvangsforflyttet fra byen.

Mere end 70.000 Armeniere er flygtet fra krigshandlinger i Nagorno-Karaback til Armenien.

Vardenis er en lille fattig by med stor arbejdsløshed og dens vigtigste beskæftigelse er landbrug, kartoffelavl og frugtavl.

Efter indgåelse af våbenhvile, har alle fået lov til at rejse hjem i begyndelse af februar 2021. Byen er imidlertid blevet bombet flere gange og mange er sårede og døde.

KFUM i Vardenis har siden 1997 drevet et socialt projekt i et gammelt hotel. Et fristed for byens børn og unge. Huset besøges af ca. 400 om dagen og de bliver undervist i kulturelle fag, musik, sprog, sang og musik og EDB.

Stedet er intakt og KFUM arbejder på at få det i gang igen. Nøden er voldsom, ikke mindst på grund af de mange flygtninge. 

Medlemmer fra Horsens Y`s Men`S Club har besøgt og støttet KFUM flere gange igennem de sidste 12 år. Klubben har givet støtte til tøj, undervisningsmaterialer og bygnings renovering og vedligeholdelse.

Stedet har i 1997 modtaget midler fra Y`s Men International  via et "Time of Fast projekt"

Vi har samarbejdet med husets leder Varditer Hambardzumyan der er ansat af KFUM.

Horsens klubben vil forsøge at skaffe hjælp til tøj, mad og andre livsvigtige fornødenheder.

Klubben har i februar fået en personlig beretning fra Varditer om situationen og stemningen i byen og den følger her i en dansk direkte oversættelse.

 

Brev fra Vardinis skrevet af Varditer Hambardzumyan til Horsens Ys Men og til Karl Haubjerg

Hver gang vi modtager et brev fra jer, især i disse vanskelige dage for vort land, føler vi os mere sikre og organiserede. I giver os håb for fremtiden. Vi er langsomt ved at komme ud af en militær og politisk dybt stressende situation. Smerten er stor, skuffelsen er umådelig, og tabene er enorme. Jeg håber, at I en dag vil besøge vort land igen og med egne øjne se det nye "Yerablur", det sted, hvor tusindvis af ofre for vores nye krig hviler. Besøg måske de engang smukke steder i Armenien. Hvis I gør det, bliver I nødt til at komme ind på Aserbajdsjans territorium flere gange og forlade det hurtigt igen, fordi de nuværende grænser er meget farlige. Hvis I vil besøge Artsakh, behøver I en tilladelse fra Aserbajdsjan (mærkelig situation). Derudover er hundredvis af fanger endnu ikke vendt tilbage fra Aserbajdsjan. Jeg vil gerne takke alle de progressive mennesker i verden, herunder repræsentanterne for det danske, franske og andre parlamenter, som krævede, at andre EU-lande skulle deltage i kampen mod de aserbajdsjanske myndigheders tilbageholdelse af krigsfanger. Vi håber, at denne opfordring vil gå give resultater. Omkring 100.000 Artsakh-armenske flygtninge immigrerede til Armenien fra Artsakh. De mistede alt på grund af krigen: hjem, levebrød, arbejde, slægtninge osv. I dag befinder landet sig i et socioøkonomisk sammenbrud efter krigen og oveni dette er epidemisituationen. Problemer overalt....

Kære venner, på trods af alt dette, har vi intet andet valg, vi skal fortsætte med at bo her på vores jord. Vores dage er fulde af forventninger og håb.

Min by Vardenis ligger som sagt kun 20 km fra grænsen. Folk er skeptiske over for at vende tilbage til deres dagligdag, da den bliver mere uforudsigelig: På den ene side er vi nødt til at leve i ydre fare, fordi grænsen endnu ikke er i sikre hænder, hæren er endnu ikke kommet sig over slagene, den kontrolleres hovedsageligt af lokale grupper. På den anden side er der tiltagende økonomisk krise + coronavirus, manglen på job på grund af krigen, udvandring, mange mennesker har finansielle lån, som de ikke kan betale, stigende priser, fattigdom, konkurs overalt. Kort sagt vi er tilbage i 1980'erne og 1990'erne. Skolerne er netop åbnet, men børnehaverne forbliver lukkede. Kun basisvirksomheder arbejder her. Vi arbejder heller ikke. Den nuværende situation har skabt mange finansielle problemer. Da vi arbejdede, var vi i stand til at bruge den indkomst, vi modtog, klare skatteforpligtelser, udbetale lønninger (selv om de fleste opgaver blev gjort på frivillig basis), til at gennemføre programmerne (børns uddannelsesmæssige, frisørsalon), men nu hersker en slags ventesituation overalt. Vi har knap nok formået at redde bygninger og ressourcer, som vi anser for de mest presserende udgifter. Nu er det svært at gennemføre alt det, som før blev gennemført, fordi personalet og de deltagende medlemmer alle har store økonomiske problemer og ikke kan arbejde gratis eller betale for programmerne som deltagere. Gudskelov, alt i bygningen er taget hånd om og bevaret, kun nogle dele af bygningen har brug for kosmetiske reparationer, der er behov for nye tekniske hjælpemidler, der er behov for at levere tøj, mad og andre hygiejniske artikler, primært til de sårbare flygtningebørn og unge. Vi har brug for penge til at genstarte KFUMs arbejde med at tilbyde gratis programmer og dække nogle af omkostningerne derved. Det er de situationer, vi lever i, og de behov, der findes. Jeg tror, jeg vil være i stand til i fremtiden at præsentere yderligere detaljer og økonomiske problemstillinger, hvis det er nødvendigt. Jeg håber, at I snarest vil være i stand til at slippe af med jeres restriktioner, og er glad for, at I alle har det fint.

Kære Karl og venner, modtag vores taknemmelighed for alt, hvad I gør for os.

Bedste ønsker til dig kære Karl, venner & Horsens Y's Men's Club medlemmer